Bedrijfsvoering

Fiscaliteit

Vennootschapsbelasting (VPB)

Met ingang van 1 januari 2016 is PNH als gevolg van een wetswijziging vennootschapsbelastingplichtig geworden voor de activiteiten waarmee zij in fiscaal opzicht een onderneming drijft. De wet- en regelgeving omtrent de vennootschapsbelasting alsmede wijzigingen in lopende activiteiten en/of nieuwe activiteiten worden blijvend gemonitord. Vooralsnog wordt de aangifte vennootschapsbelasting ingediend voor de deelname van ca. 40% van PNH in PolanenPark CV. Deze deelneming is fiscaal transparant waardoor het resultaat (zowel positief als negatief) bij PNH belastbaar is. De verwachting is dat de deelname in PolanenPark CV - op basis van de huidige informatie en cijfers van de grondexploitatie – naar verwachting voor boekjaar 2020 leidt tot een vpb-last bij PNH van circa € 26.000.

BTW
Het btw-regime van diverse (grootschalige) projecten en activiteiten wordt met, en op initiatief van, betrokken sectoren besproken en geanalyseerd. Indien noodzakelijk wordt er afgestemd met de Belastingdienst. Momenteel lopen ten aanzien van een aantal (grootschalige) projecten en activiteiten inzake het btw-regime afstemmingen of zijn afstemmingen recent afgerond. Inzet is om voorkomende btw-vragen organisatiebreed op te pakken en daar waar nodig de afdelingen te ondersteunen met advies. Onderzocht wordt in hoeverre nadere implementatie en borging in de processen ten aanzien van btw verder mogelijk en noodzakelijk is.

Loonheffingen

1. Wet DBA
Met ingang van 1 mei 2016 is de Verklaring arbeidsrelaties (VAR) afgeschaft en vervangen door de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA). Deze wet maakt opdrachtgevers mede verantwoordelijk voor de juiste (fiscale) beoordeling van arbeidsrelaties met opdrachtnemers, zoals zzp’ers. De handhaving van de Wet DBA is in beginsel uitgesteld tot in ieder geval 1 januari 2020. Het kabinet streeft er naar om de zogenoemde opdrachtgeversverklaring in 2020 gereed te hebben. De doelstelling is om wet- en regelgeving ten aanzien van de (verplichte) arbeidsovereenkomst bij een laag tarief en de opt-out mogelijkheid voor hoge tarieven op 1 januari 2021 in werking te laten treden. De provincie heeft afstemming gezocht met de Belastingdienst over de uitvoering van de Wet DBA en de borging in haar processen, de gemaakte afspraken in dit kader zijn vooralsnog nog steeds van kracht. De provincie houdt de wijzigingen in de wet- en regelgeving goed in de gaten.

2. Boekenonderzoek
De Belastingdienst heeft eind 2018/begin 2019 het validatie onderzoek Loonheffingen over het jaar 2016 afgerond. De naheffingsaanslag bedroeg ruim € 98.000 en is medio maart 2019 voldaan. Ondanks dat er een (niet-materiële) naheffingsaanslag is opgelegd (0,02%), zijn er relatief weinig fiscale fouten aangetroffen voor een organisatie van deze omvang.

ga terug