Bedrijfsvoering

Digitalisering

De gevolgen van de informatiemaatschappij zijn een belangrijk thema voor de provincie Noord-Holland. Dat betreft zowel de “klassieke ICT” als de zgn. “dataficering” en het inspelen op overige technologische ontwikkelingen. Al deze ontwikkelingen hebben een grote impact op ons werk. Sinds 2016 werken we aan de uitvoering van het Concern Informatieplan (CIP) 2016-2020. Dit zal in 2020 worden geactualiseerd. De uitvoering van het CIP loopt langs een aantal strategische programmalijnen.

ICT en informatievoorziening
Dit omvat de interne digitalisering van onze organisatie en het vernieuwen van onze technische infrastructuur. Projecten met als doel optimale ondersteuning van de bedrijfsvoeringprocessen hebben betrekking op een breed spectrum, van eigentijds sturen en verantwoorden en gebruikersgemak tot het opnieuw inrichten en verbeteren van documentmanagement en workflowmanagement. Het programma Optimaal Digitaal bereidt de provincie Noord-Holland voor op optimaal digitaal werken en samenwerken aan en met bestanden. Daarnaast richten we ons op de verbetering van bedrijfsvoeringprocessen, zoals de verbetering financiële informatievoorziening.

Werkplek van de toekomst
Het programma Nieuw Technisch Fundament realiseert een nieuwe technische fundering voor de ICT van de provincie. Door slim gebruik te maken van ICT diensten binnen de publieke ‘cloud’ en met een sterke focus op kennisontwikkeling in- en buiten huis. Hiermee zorgen we voor een meer flexibele ICT Infrastructuur, hebben we als provincie meer controle over onze ICT en zijn we niet meer afhankelijk van één ICT dienstverlener. Doel is dat alle functionaliteiten en informatie gebruiksvriendelijk en overal, altijd en veilig beschikbaar komt op elk apparaat. Belangrijkste projecten zijn: een nieuw Identificatie en autorisatieplatform en een nieuwe cloud/online werkplek.

De IV-basis op orde
Door de sterk toenemende wettelijke verplichtingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy, informatie-uitwisseling en het beschikbaar stellen van data (open data) zijn aanpassingen nodig aan de ICT & informatievoorzieningsinfrastructuur van de provincie. Deze aanpassingen hebben te maken met ICT-architectuur, informatieveiligheid, kennis- en informatiemanagement, portfoliomanagement, inrichting en sturing (‘governance’) en informatiebeheer.

Digitale dienstverlening
De provincie wil een transparante, open en toegankelijke organisatie zijn waar intensief en gelijkwaardig wordt samengewerkt met onze buitenwereld, en waar verschillende soorten informatie en data toegankelijk worden gemaakt voor de buitenwereld. Daarvoor maken we de provincie digitaal toegankelijk voor iedereen, en bieden we informatie, data en gegevens zoveel mogelijk actief en aan de voorkant aan. Tenzij er een wettelijke of bestuurlijke noodzaak is dit niet te doen. Projecten die binnen dit thema vallen zijn project Open WOB, Open Data, Digitaal 2020, doorontwikkeling van de Website en de implementatie van de Wet Open Overheid.

Data
Provinciale Staten hebben in 2018 een datastrategie vastgesteld. Om deze te realiseren bouwen  we in 2020 een data-infrastructuur, geven invulling aan de organisatie-inrichting die nodig is om datagedreven te kunnen werken, geven vorm aan de data-architectuur, aan een innovatie-omgeving, de benodigde bemensing en de benodigde om- en bijscholing voor ons personeel.

Overige technologische ontwikkelingen
De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. In 2020 onderzoeken we pilotgewijs hoe ontwikkelingen zoals kunstmatige intelligentie, robotica, biometrie, virtual reality etc. kunnen worden toegepast bij opgaven in onze rol als wegbeheerder en in onze beleidsvorming.

ga terug