Ruimte

Visie Noordzeekanaalgebied en havencomplexen realiseren

Toelichting

De ambitie is om met het Noordzeekanaalgebied (NZKG) een zo groot mogelijke bijdrage te leveren aan het verbeteren van de internationale concurrentiepositie van de Metropoolregio Amsterdam en, in samenhang met Haven Den Helder, de havencomplexen te versterken.
Om een integrale afweging te kunnen maken tussen bijvoorbeeld uitbreiding of transformatie en ruimte voor wonen of werken hebben de gezamenlijke partners in het gebied het Bestuursplatform NZKG opgericht. Het Bestuursplatform is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Visie NZKG 2040. Het is een overlegplatform waarin de gemeenten langs het Noordzeekanaal, het Rijk, de vaarwegbeheerder en de havenbeheerders elkaar informeren over actuele ontwikkelingen in het gebied om in te spelen op ontwikkelingen. Om dit in gang te zetten heeft het Bestuursplatform zijn eigen projectorganisatie: het projectbureau NZKG. Dit bureau voert het secretariaat en het projectleiderschap voor gezamenlijke acties. In de Visie Noordzeekanaalgebied 2040 hebben wij, samen met onze partners, de regionale belangen voor dit gebied geformuleerd. Wij beschouwen deze visie als basis voor afspraken over de zonering van woningbouw en (havengebonden) bedrijventerreinen en voor het gesprek over transformatieopgaven.
Gezamenlijke projecten
In 2020 wordt voortgebouwd op de in 2019 ingezette lijn om meer aandacht te geven aan de energietransitie en circulaire economie. Zo zullen de twee reeds in 2019 gestarte cases te weten: plastic en autobanden (duurzaamheid in het NZKG) verder worden uitgewerkt. Ook wordt er gewerkt aan gezamenlijk vestigingsbeleid waarin circulaire economie en energietransitie belangrijke bouwstenen zullen zijn. Via het jaarlijkse Uitvoeringsprogramma, te vinden op de website, wordt verantwoording afgelegd. Ook is hier het actuele nieuws over ontwikkelingen te vinden.
Het Sluis Haven Informatie Punt (SHIP)
Het Sluis Haven Informatiepunt (SHIP) zorgt voor een sterkere profilering van de regio door informatie te geven over de bouw van de nieuwe zeesluis, de toekomst van de regio, vestigingsmogelijkheden voor bedrijven, energietransitie , duurzaam en innovatief ondernemen en technische beroepen en opleidingen.
Het is een gezamenlijk project van het Bestuursplatform NZKG, onder verantwoordelijkheid van de provincie Noord-Holland. De exploitatie is uitbesteed. In SHIP krijgt de bezoeker informatie over het gebied, de werking en bouw van de sluizen, innovatie en beroepen in het gebied. De bezoekers kunnen een rondleiding met een gids boeken, die hierdoor extra aantrekkelijk wordt.
Om jongeren te interesseren voor techniek worden in het Technolab techniekworkshops voor basisscholieren gehouden. Voor leerlingen van vmbo klas 2 en havo/vwo klas 3 die voor een profielkeuze staan, is er in SHIP een lesprogramma ontwikkeld. Dit bestaat uit twee delen: een voorbereidende les op school en een jobtour bij SHIP.
Reserves Ontwikkeling havencomplexen
Het NZKG en Haven Den Helder hebben de ambitie om het gebruik van fossiele brandstoffen verder terug te dringen en om te zetten naar groene energie. Tevens speelt in beide complexen de druk op de fysieke en milieuruimte. Om de havencomplexen te ondersteunen in hun ontwikkeling wordt door de provincie ingezet op het versterken van de internationale concurrentiepositie van de gebieden, ten behoeve van werkgelegenheid en verduurzaming. Met name de bouw en het onderhoud van de windparken voor de kust van Noord-Holland en het Verenigd Koninkrijk geven de Noord-Hollandse zeehavens een unieke positie. Ook de aanlanding van wind op zee in de havengebieden is van cruciaal belang voor de energietransitie van Noord-Holland.
In het NZKG kan de ontwikkeling van de Energiehaven hier een belangrijke rol in spelen. Vanuit het NZKG zijn al diverse windparken gebouwd, waardoor het inmiddels een sterke positie op de markt heeft verworven. Door het versterken van het offshore windcluster draagt dit bij aan de versterking van de internationale concurrentiepositie van de MRA. Tevens levert de bouw en het onderhoud van windmolenparken (veel) werkgelegenheid en toegevoegde waarde op in het Noordzeekanaalgebied en Den Helder.  
Om op deze kansen in te spelen heeft de regio een idee ontwikkeld om van het baggerdepot Averijhaven een energiehaven te maken, gericht op de offshore wind. Dit idee heeft het Bestuurlijk Overleg Averijhaven, waarin vertegenwoordigd zijn Havenbedrijf Amsterdam, Zeehaven IJmuiden, de gemeente Velsen en TATA Steel, onder leiding van de provincie verder uitgewerkt. In 2019 is besloten over de ontwikkeling van een energiehaven. In 2020 wordt het besluit tot ontwikkeling van de energiehaven ter hand genomen.

Operationeel doel 5.2.3 Visie Noordzeekanaalgebied en havencomplexen realiseren

Indicator

Meeteenheid

Nulmeting

Begroot 2019

Begroot 2020

Begroot 2021

Begroot 2022

Begroot 2023

Secretariaat bestuursplatform

Aantal

3 (2017)

4

4

4

4

4

Bezoekers SHIP/ voorlichting techniek onderwijs

Aantal

50.000 (2017)

30.000

30.000

30.000

5.000

0

Ontwikkeling havencomplexen

Aantal

-

1

-

-

-

-

Investeringen

Geen.