Ruimte

Bijdragen aan de optimalisering van OV-knooppunten en ketens

Toelichting

Voor het faciliteren van de verstedelijking en het beter bereikbaar maken van woon- en werklocaties is een duurzaam en samenhangend OV-systeem nodig. In het coalitieakkoord 2019-2023 is besloten een OV fonds beschikbaar te stellen, waarvan het programma OV-knooppunten onderdeel is. Dit fonds wordt ingezet voor:

  • Het optimaliseren van de ketenreis, waarbij met name de focus ligt op de relatie met OV-knooppunten.
  • Het efficiënt benutten van de ruimte rondom stationsomgevingen en het verbeteren van de (leefomgevings)kwaliteit hiervan.
  • Het verder ontwikkelen van kennis en instrumenten en het uitdragen hiervan.

In een bestedingsplan wordt nader bepaald welke prioriteiten worden gesteld en waarop de komende jaren wordt ingezet. Hierbij wordt gezocht naar samenhang met andere (zowel interne als externe) financieringsstromen om zoveel mogelijk synergie te behalen.

Ketenmobiliteit

De provincie zet zich in voor een goed functionerende ketenreis van deur tot deur. De reis met het openbaar vervoer is immers zeer zelden precies het beginpunt en eindpunt van een reis. Het is vaak een keten van verplaatsingen. De provincie zet zich in om deze ‘keten’ zo soepel mogelijk te maken en zo het openbaar vervoer aantrekkelijk te maken in de provincie. De inzet van de provincie hierin wordt nu geleverd vanuit meerdere doelen, zoals de inzet in de MRA in het programma stedelijke bereikbaarheid, het programma fiets en het aanbesteden van de concessies. Daarnaast zijn er ook veel partners die zich inzetten om de ‘keten’ te verbeteren. Door de groei van het aantal reizigers wordt dit steeds ingewikkelder, aangezien de ruimte op een knooppunt vaak beperkt is. Vandaar dat het functioneren van het Ov-systeem steeds meer bepaald wordt door de kwaliteit van de knopen en ketens. De provincie wil in samenwerking met haar partners met dit programma een extra impuls geven aan het functioneren van de keten met bijbehorende knopen. In bovengenoemd bestedingenplan zal dit verder uitgewerkt worden.

Programma OV-Knooppunten

Het beleid voor OV-knooppunten wordt voortgezet. De provincie stimuleert woningbouw en bedrijvigheid rondom OV-knooppunten en draagt op meerdere manieren en vanuit verschillende rollen bij aan knooppuntenontwikkeling. Hiervoor is in 2014 het integrale programma OV-knooppunten gestart. Goede knooppuntontwikkeling komt alleen tot stand door goede samenwerking tussen een groot aantal partijen. Binnen het programma is veel kennis opgedaan op het gebied van knooppuntontwikkeling. In haar expertrol doet de provincie onderzoek en ontwikkelt zelf en samen met partners kennis en procesinstrumenten. Deze zijn overzichtelijk te vinden op het in 2019 ontwikkelde Kennisportaal OV-knooppunten. (Pagina voor samenwerkingspartners). In 2020 wordt verder gewerkt aan het doorontwikkelen van verschillende instrumenten. Ook doet de provincie (verder) onderzoek naar parkeren rondom OV-knooppunten. Daarnaast is in 2019 gestart met een inventarisatie van alle lopende en geplande projecten rond OV-knooppunten. Deze inventarisatie wordt ook in 2020 gebruikt als hulpmiddel om inzicht te krijgen en te bepalen waar we samen met partners synergie kunnen creëren. Verder monitort de provincie de voortgang van de programmadoelstellingen in haar jaarlijkse Monitor OV-knooppunten (Monitor 2017). Deze kennis wordt actief beschikbaar gesteld aan onze partners.
In haar coördinerende en verbindende rol zet de provincie samen met partners in op  de strategieontwikkeling voor (gedeelten van) vijf corridors: de Zaancorridor, de Kennemerlijn, de Schipholcorridor en sinds 2019 ook de corridor Amsterdam-Hoorn en de Gooicorridor (zie indicatorentabel). Daarnaast blijft de provincie de ontwikkelingen op knooppunten verbinden met andere relevante (beleids)dossiers zoals Mirt-onderzoeken en de MRA actieagenda. Verder wordt op verschillende manieren een bijdrage geleverd aan concrete knooppuntontwikkelingen. Gemeenten staan aan het roer. De provincie heeft een stimulerende rol en ondersteunen onze partners met kennis en een breed scala aan procesinstrumenten. Afgaande op de inzet in 2019 verwacht de provincie dat voor circa 25 knooppunten te doen (zie indicatorentabel). Ten slotte stimuleert de provincie knooppuntontwikkeling met cofinanciering van projecten die een goede bijdrage leveren aan de doelstellingen van het programma. In 2020 wordt bij 6 van de eerder genoemde 25 knooppunten een vraag om cofinanciering verwacht. Het gaat hier veelal om complexe gebiedsontwikkelingen die langdurige trajecten kennen met meerdere samenwerkingspartners en (co)financiers. In het hierboven genoemde bestedingsplan wordt dit verder uitgewerkt.

Operationeel doel 5.2.1 Bijdragen aan de optimalisering van OV-knooppunten en ketens

Indicator

Meeteenheid

Nulmeting

Begroot 2019

Begroot 2020

Begroot 2021

Begroot 2022

Begroot 2023

Coördineren van (delen van) corridors

Aantal

3 (2017)

4

5

5

5

5

Stimuleren knooppunten door de inzet van kennis en proces-instrumenten

Aantal

28 (2017)

20

25

25

25

25

Investeringen

Geen.