Ruimte

Een duurzame agrosector behouden en versterken

Toelichting

De agrosector heeft een aanzienlijk economisch belang, met name op het gebied van export en innovatie, en beslaat een aanzienlijk deel van de Noord-Hollandse provincie. 60% van het oppervlak van Noord-Holland is gerelateerd aan de agrosector. In Nederland zijn de clusters Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Agri & Food benoemd als topsectoren. Noord-Holland is daarin een belangrijke speler met onder andere twee Greenports. Met name op het gebied van duurzaamheid waarin de kringlooplandbouwambities, een klimaatneutrale glastuinbouw, bodemdaling, leefbaarheid, volksgezondheids-, klimaat- en energievraagstukken en en een gezond verdienmodel liggen er integrale opgaven c.q. kansen. Wat er nodig is voor de transitie en wat de provincie daarin kan betekenen legt de provincie vast in de verdere uitwerking van een Voedselvisie als onderdeel van een opgave Vitaal Platteland. De provincie start met de sector een transitieacademie om de gewenste transitie te ondersteunen. Een duurzame agrosector is van groot belang, gezien de impact van de sector op het ruimtegebruik in de provincie Noord-Holland. Ingezet wordt op behoud en versterking en verduurzaming van de vijf ruimtelijk-economische landbouw- en visserijclusters: Greenport Aalsmeer, Greenport Noord-Holland Noord, Agri & Food MRA (Voedsel Verbindt), SeedValley en Visserij. Elk cluster kent haar eigen verduurzamingsopgaven. In de glastuinbouw ligt de nadruk op het vraagstuk rondom energie, warmte zoals geothermie en CO2. Voor de grondgebonden sectoren ligt de opgave meer op waterkwaliteit en -kwantiteit, het vergroten van de bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit. De provincie stimuleert de teelt en afzet van biologische bollenteelt. In de MRA-regio zijn veel burgerinitiatieven rondom gezonde duurzame voeding van dichtbij de stad. De provincie participeert daarbij in de samenwerking Voedsel Verbindt. De zaadveredeling vraagt vooral de ruimte om zich te kunnen blijven ontwikkelen. Voor de visserij ligt er een uitdaging om innovatief en duurzaam te kunnen blijven vissen. In 2020 wordt voor het IJsselmeergebied gewerkt aan een overeenkomst om de visserijdruk in evenwicht te brengen met de draagkracht van het ecosysteem.

De biodiversiteit in het agrarisch gebied staat sterk onder druk, zo blijkt uit studies van onder andere het Planbureau voor de Leefomgeving. Het Programma Natuurinclusieve Landbouw (NIL, kringlooplandbouw) is gestart in 2018 en heeft als doel dat in 2030 alle grondgebonden landbouw in Noord-Holland bijdraagt aan behoud en versterking van de biodiversiteit, bodemvruchtbaarheid en waterkwaliteit, op en rond het bedrijf. Om kringlooplandbouw te stimuleren hebben Provinciale Staten financiële middelen beschikbaar gesteld. De provinciale beleidsambitie om de grondgebonden landbouw in 2030 natuurinclusief te laten zijn is op basis van motie 110 uit 2018 overgenomen in de Omgevingsvisie. Die doelen richten zich op:

  1. het uitbreiden en versterken van het NIL-netwerk in Noord-Holland;
  2. het vergroten van de kennis en innovatie over te nemen NIL maatregelen in de praktijk;
  3. het ophalen van input voor nieuw provinciaal NIL-beleid t.b.v. de collegeperiode 2019-2023.

De provincie kiest voor een participatieve rol. Enerzijds via de living lab methode, waar verschillende partijen samenwerken aan NIL innovaties of oplossingen voor NIL knelpunten. Daarbij richt de provincie zich op vijf pijlers: netwerk, kennis, gebiedstrajecten, keteninnovaties en communicatie. Anderzijds doet de provincie dat door het verstrekken van opdrachten aan NIL stakeholders, zoals LTO Noord en Milieufederatie Noord-Holland of Greenport Noord-Holland Noord. Deze netwerkpartners brengt de provincie ook weer samen om over de output van hun opdrachten te sparren, wat weer kan leiden tot innovaties in samenwerking op NIL thematiek. Daarnaast moet het programma ook voldoende ruimte bieden aan het versterken en opschalen van goed lopende initiatieven in Noord-Holland.

Operationeel doel 5.3.4 Een duurzame agrosector behouden en versterken

Indicator

Meeteenheid

Nulmeting

Begroot 2019

Begroot 2020

Begroot 2021

Begroot 2022

Begroot 2023

Resultaat Greenport NHN mede met NH subsidie (uitgevoerde projecten)

Aantal

4 (2018)

4

4

4

4

4

Resultaat Greenport Aalsmeer mede met NH subsidie (uitgevoerde projecten)

Aantal

4 (2018)

4

4

4

4

4

Geslaagde verplaatsingen van glastuinbouwbedrijven

Aantal

0

0

0

2

3

-

Deelnemende agrarische ondernemers aan activiteiten, pilots en experimenten die vanuit het programma NIL zijn gefinancierd

Aantal

40 (2018)

60

-

-

-

-

Investeringen

Geen.