Groen

Betrekken van onze partners bij bescherming en beheer van groen

Onze rol
Biodiversiteit beschermen en bevorderen vraagt méér dan het beschermen en afronden van het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Het NNN beslaat immers slechts 20 procent van het provinciaal grondgebied. Buiten het NNN liggen gebieden met andere functies, zoals landbouw, water, infrastructuur en stedelijk gebied. Ook hier staan natuur- en landschapswaarden onder grote druk. De provincie Noord-Holland bevordert daarom dat natuur ook hier een plaats krijgt door functiecombinaties te stimuleren: natuur en water, natuur en landbouw, natuur en infrastructuur, natuur en stedelijk gebied en natuur en economie. Zowel de natuur als deze andere functies kunnen daar baat bij hebben. Te denken valt aan dijkversterking met natuurlijke vooroevers, natuurvriendelijke bermen en oevers van (vaar)wegen, groene dorpen en steden met koele plekken en ruimte voor waterberging, (tijdelijke) natuur op bedrijventerreinen en duurzame, natuurinclusieve landbouw met een gezonde bodembiodiversiteit en natuurlijke plaagbestrijding.
Van natuur en landschap kan men genieten door het te zien, horen, beleven en zich erover te verwonderen. Veel mensen worden geraakt door het bijzondere natuurschoon of de weidse uitzichten die Noord-Holland rijk is en die vrijwel allemaal toegankelijk zijn voor bezoekers. Het is dan ook logisch dat de betrokkenheid van bewoners bij hun groene leefomgeving vaak groot is. Voor sommigen vormt dit de motivatie om zich in te zetten als vrijwilliger of als beroepskracht in het natuurbeheer of de natuur- en milieueducatie. Via het programma ‘Betrekken bij Groen’ ondersteunt de provincie hen.
In verschillende samenwerkingsverbanden werken wij met onze partners aan de bescherming en ontwikkeling van natuur en landschap. Voorbeelden hiervan zijn het Waddengebied en het Waddenfonds, het Groene Hart, Laag Holland en de Nationale Parken.
Samenwerkingspartners
Zie de toelichting bij beleidsdoel 6.1.

Prioriteiten
In 2015 ging de aanpak Groen Kapitaal van start met de ondertekening van een convenant, waarin vijf initiatiefnemers de provincie opriepen zich in te zetten voor meer biodiversiteit en een gezonde leefomgeving. Inmiddels hebben vijftien partners zich bij Groen Kapitaal aangesloten en is de pioniersfase voorbij. Het besef dat een gezonde leefomgeving begint met een vitaal ecosysteem wordt steeds meer gemeengoed. Het netwerk van initiatiefnemers wordt dan ook steeds groter. Dit is goed nieuws, want een groot en sterk netwerk leidt tot goede projecten. Dit wordt onverminderd voortgezet.

Het programma ‘Betrekken bij Groen’ bestaat al langer en blijft succesvol om vrijwilligers in natuurbeheer en natuur- en milieueducatie te ondersteunen. Prioriteit ligt bij het bijsturen en stabiliseren van het dalend aantal vrijwilligers, waarbij de betrokkenheid van jongeren extra aandacht vraagt. Hiervoor heeft de provincie extra middelen beschikbaar gesteld.
Eind 2019 is gestart met een midterm review van het Investeringskader Waddengebied (IKW) 2016-2026. Deze review richt zich op het vaststellen van de voortgang in de eerste fase van het IKW en eventueel bijsturen voor de tweede periode. In de eerste periode zijn diverse initiatieven vanuit Noord-Holland ondersteund, die tot uitvoering komen in de tweede periode. Hierover worden afspraken gemaakt met partners in de twee andere Waddenprovincies.
Omgevingsfactoren
Zie de toelichting bij beleidsdoel 6.1.

Beleidsdoelevaluaties

Conform het door Provinciale Staten vastgestelde Evaluatiekader subsidies worden verstrekte subsidies periodiek geëvalueerd. In 2019 is het programma Betrekken bij Groen positief geëvalueerd. Daarnaast monitoren wij het aantal ‘groene vrijwilligers’ en het aantal betrokkenen bij evenementen die de provincie organiseert. Via het online netwerkplatform groenkapitaal.nl delen wij de effecten van initiatieven die de biodiversiteit stimuleren. Het Waddenfonds rapporteert over de projecten die worden uitgevoerd vanwege het Investeringskader Waddengebied.