Groen

Aanpak Groen Kapitaal uitvoeren

Toelichting

Biodiversiteit beschermen en bevorderen vraagt méér dan het beschermen en afronden van het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Ook buiten het NNN zijn immers natuurwaarden te vinden en zijn mensen betrokken bij bescherming en ontwikkeling van hun groene leefomgeving. Via de Aanpak Groen Kapitaal wil de provincie een beweging op gang brengen waarin natuurcombinaties de normaalste zaak van de wereld zijn. Natuur wordt daarin als vanzelfsprekend meegenomen bij agrarische bedrijfsvoering en bij de aanleg van wegen, sloten, dijken, woonwijken en bedrijventerreinen. Niet alleen omdat het goed is voor de natuur, maar omdat ook wij profiteren van de ecosysteemdiensten die de natuur te bieden heeft. Hierbij maakt de provincie dankbaar gebruik van alle energie en initiatieven die bewoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en andere overheden hebben. Waar mogelijk helpen we deze initiatieven verder door hen een podium te bieden, waardering te uiten, kennis te delen en financiële steun te bieden. In het in 2017 verschenen rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving, “Een lerende evaluatie”, wordt ook gewezen op het belang van dergelijke ‘initiatieven van onderop’.
In 2018 hebben wij een online netwerkplatform opgezet: groenkapitaal.nl. Hier kunnen partijen ideeën aandragen voor natuur- en innovatieprojecten en op zoek gaan naar anderen die hieraan willen bijdragen. Daarnaast delen we hier via blogs kennis en inspiratie en is er een toolbox voor gemeenten toegevoegd. Tegelijk is de provincie via sociale media actief op Twitter, LinkedIn, Facebook en Instagram, met steeds meer volgers en bereik. Het aantal volgers op Twitter is een indicator voor dit doel, omdat dit medium het langst wordt gebruikt. Activiteiten zoals kenniscafés, labs en regelmatig een congres versterken de samenwerking en kennisdeling. De provincie breidt het netwerk van initiatiefnemers steeds verder uit, vanuit de gedachte dat een groot en sterk netwerk leidt tot goede en vernieuwende initiatieven en verspreiding, verbreding en verdieping van bestaande initiatieven. Mooie voorbeelden hiervan zijn 'Tiny Forest' en het eigen project 'Grass2Grit'.
Groene vrijwilligers leveren een enorme bijdrage aan het beheer, de kennis over en betrokkenheid bij natuur en landschap. Het programma ‘Betrekken bij Groen’ bestaat al langer en blijft succesvol om vrijwilligers in natuurbeheer en natuur- en milieueducatie (‘tellers’, ‘vertellers’ en ‘herstellers’) te ondersteunen. Ook in landelijk opzicht geldt ‘Betrekken bij Groen’ als een goed voorbeeld voor vrijwilligersondersteuning. Dit programma wordt uitgevoerd door de Noord-Hollandse natuurorganisaties. Zij stellen materiaal, educatie en organisatie beschikbaar en organiseren jaarlijks een Dialoogdag, waar vrijwilligers met elkaar en met de provincie in gesprek treden. Het aantal vrijwilligers daalt echter als gevolg van vergrijzing. Jongeren willen zich minder langdurig binden aan vrijwilligerswerk. Daarom richt het programma Betrekken bij Groen zich sinds 2018 op flexibeler vormen van vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld rondom evenementen, om deze doelgroep te bereiken. Het doel is om het aantal vrijwilligers stabiel te houden. Om die reden intensiveert de provincie Noord-Holland haar ondersteuning voor ‘Betrekken bij Groen’, onder andere door meer ruimte te bieden voor groene burgerinitiatieven.

Operationeel doel 6.3.1 Aanpak Groen Kapitaal uitvoeren

Indicator

Meeteenheid

Nulmeting

Begroot 2019

Begroot 2020

Begroot 2021

Begroot 2022

Begroot 2023

Twitter-volgers Groen Kapitaal

Aantal

250 (2017)

1.000

2.000

3.000

4.000

5.000

Aantal vrijwilligers

Aantal

13.500 (2017)

13.500

13.500

13.500

13.500

13.500

Investeringen

Geen.