Openbaar bestuur

Toezien op tunnelveiligheid en adviseren bij crises

Toelichting

Om het toezicht op de tunnelveiligheid onafhankelijk van het reguliere beheer van provinciale tunnels te organiseren is de functie van de wettelijk voorgeschreven tunnelveiligheidsbeambte ondergebracht bij het Kabinet van de commissaris van de Koning. Aan het toezicht op de tunnelveiligheid wordt onder andere invulling gegeven via jaarlijkse onderzoeken die worden uitgevoerd door externe deskundigen. Het betreft de Waterwolftunnel en de Abdijtunnel.
De commissaris geeft invulling aan zijn toezichthoudende rol op de bestuurlijke samenwerking in crisisbeheersing en veiligheidszorg, door regelmatig netwerkbijeenkomsten te organiseren over een actueel veiligheidsthema, waarbij alle organisaties en instellingen die bij dat thema zijn betrokken worden uitgenodigd. Daarnaast worden de vergaderingen van het algemeen bestuur van de veiligheidsregio’s in Noord-Holland bijgewoond door een liaison van de commissaris van de Koning. Wij hebben een piketorganisatie ingericht, waardoor de commissaris 24 uur per dag en 7 dagen per week geïnformeerd en geadviseerd wordt als zich rampen of zware ongevallen in de provincie voordoen, zodat de commissaris zijn toezichthoudende en bestuurlijke rol bij crises kan waarmaken. Om ook bij een (dreigende) watercrisis tijdig geadviseerd te kunnen worden hebben wij een bereikbaarheidsregeling. Bij dreigend hoogwater worden wij geïnformeerd door het landelijk Watermanagement Centrum om alle betrokkenen geïnformeerd te houden en eventuele maatregelen in de provincie af te stemmen. Deze rol neemt de provincie ook bij langdurige droogte om de directe negatieve effecten en gevolgen van droogte zoveel mogelijk te beperken. Omdat de sinds 2006 opgerichte veiligheidsregio’s tot ontwikkeling gekomen zijn, is de feitelijke rol van de commissaris van de Koning tijdens crisis beperkt geworden. De ondersteunende piketorganisatie van de commissaris van de Koning blijft in 2020 continu maar in afgeslankte vorm beschikbaar. De wet op de veiligheidsregio wordt vanaf juni 2019 door het Rijk geëvalueerd waarbij tevens de rol van de commissaris van de Koning als toezichthouder op de veiligheidsregio's wordt belicht.
Zowel op ambtelijk niveau als op bestuurlijk niveau (burgemeesters) worden workshops georganiseerd over noodwetgeving inzake crisisbeheersing.

Operationeel doel 1.3.1 Toezien op tunnelveiligheid en adviseren bij crises

Indicator

Meeteenheid

Nulmeting

Begroot 2019

Begroot 2020

Begroot 2021

Begroot 2022

Begroot 2023

2 bestuurlijke netwerkbijeenkomsten t.a.v. een actueel thema georganiseerd, alsmede 1 ambtelijke en 1 bestuurlijke workshop crisisbeheersing

Aantal

4 (2018)

4

4

4

4

4

Alle vergadering van het Algemeen Bestuur van veiligheidsregio’s in NH zijn door liaison van de commissaris van de Koning bijgewoond

Percentage

100 (2018)

100

100

100

100

100

Piketorganisatie is 24 uur, 7 dagen per week beschikbaar

Percentage

100 (2018)

100

100

100

100

100

Investeringen

Geen.