Openbaar bestuur

Organiseren van openbaar bestuur in de provincie

Onze rol
De provincie heeft een taak om de kwaliteit van andere overheden zoals gemeenten en waterschappen te bevorderen en te borgen.
Samenwerkingspartners
Gedeputeerde Staten en de commissaris van de Koning voeren hun taken in nauw overleg uit met de gemeenten, gemeenschappelijke regelingen, waterschappen en het Rijk.

Prioriteiten

  • In 2020 zal de 4/5 mei herdenking nadrukkelijk in het teken staan van 75-jaar bevrijding. Vanwege de viering van dit lustrum worden in alle provincies, in nauwe samenwerking met het 4 en 5 mei-comité,  extra initiatieven ontwikkeld om brede betrokkenheid te creëren. Volgend jaar viert ook Bevrijdingpop een jubileum: het 40-jarig bestaan. Om de initiatieven met betrekking tot de viering van 75 jaar vrijheid en 40 jaar Bevrijdingspop te ondersteunen, wordt eenmalig een budget van € 100.000 gereserveerd. Dit staat los van de reguliere sponsoring van Bevrijdingspop
  • Omdat opgaven steeds meer gemeentegrenzen overschrijden, zijn wij in 2019 gestart met het opstellen van regionale samenwerkingsagenda's. Die verenigt zowel provinciale als gemeentelijke prioriteiten.
  • In het Interbestuurlijk Programma 2018 is vastgelegd hoe Rijk, Provincies, Gemeenten en Waterschappen de komende jaren met elkaar omgaan. In dat kader is afgesproken dat er wordt gewerkt aan vernieuwing van het interbestuurlijk en financieel toezicht, zodat het toezicht zo effectief mogelijk is en passend bij een gezamenlijke aanpak van maatschappelijke opgaven. In 2018 hebben het IPO, de VNG, en de ministeries van BZK en Financiën een gezamenlijke ontwikkelagenda voor het interbestuurlijk toezicht opgesteld, welke de komende jaren wordt uitgewerkt.

Omgevingsfactoren
De ministerraad stelde in maart 2019 het nieuwe “Beleidskader gemeentelijke herindeling 2018” vast. Het beleidskader stelt stringentere voorwaarden aan het beginnen van een gemeentelijke herindeling (arhi-procedure) op initiatief van de provincie. Zo moet de provincie overleg voeren met de minister van BZK vóór een procedure te beginnen en moet er bij gemeenten sprake zijn van evidente bestuurskrachtproblemen waarvoor een oplossing uitblijft.

Beleidsdoelevaluaties

IBT Beleid 2018-2021 (vastgesteld door GS in 2017) geeft de wijze waarop binnen de provincie Noord-Holland het interbestuurlijk toezicht wordt uitgevoerd. Het jaarlijkse Uitvoeringsplan IBT geeft de accenten van het interbestuurlijk toezicht aan voor dat jaar. De vastgestelde thema’s voor verdiepingsonderzoeken en praktijktoetsen uit het Uitvoeringsplan 2019 worden in 2020 geëvalueerd.