Cultuur en Erfgoed

Bovenlokale culturele samenwerking ondersteunen

Toelichting

Regionale samenwerking
De provincie faciliteert bestaande culturele netwerken van gemeenten om tot duurzame regionale afstemming en efficiënte samenwerking te komen. Gemeenten hebben aangegeven behoefte te hebben aan inbreng van kennis en procesbegeleiding om regionale afstemming te bevorderen. Hiervoor is de Uitvoeringsregeling stimulering regionale samenwerking culturele infrastructuur gemeenten en culturele instellingen ontwikkeld.
Noord-Holland bestaat uit acht deelregio’s. Per deelregio verschilt de uitvoering, omvang en mate van afstemming. In 2019 zijn de drie noordelijke regio’s verder gaan samenwerken en vormen de regio Noord-Holland Noord. In het zuidelijke deel van de provincie werken de vijf deelregio’s samen in de MRA regio.
De provincie participeert in het samenwerkingsverband van de MRA. Cultuur wordt binnen het hoofdstuk “De leefkwaliteit verbeteren” van de Ruimtelijk-economische Actie-agenda 2016-2020 als belangrijk thema benoemd en daarmee verbonden aan andere thema’s binnen de samenwerking zoals economie en landschap. In de MRA werkgroep Kunst, Cultuur en Erfgoed werkt de provincie samen met 32 gemeenten, de vervoerregio en de provincie Flevoland aan een betere spreiding en bereikbaarheid van culturele infrastructuur in de MRA. Deze samenwerking heeft in 2019 geleid tot het Regioprofiel MRA 2019-2024 “Meer dan de delen, Programma Kunst, Cultuur en Erfgoed”. De provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam zijn bestuurlijk trekker van het Regioprofiel MRA. Het Regioprofiel bevat 5 programmalijnen. De provincie Noord-Holland is tevens bestuurlijk trekker van de programmalijnen Samenwerking en Erfgoed. Deze programmalijnen passen binnen de kerntaken van de provincie, namelijk het stimuleren van regionale samenwerking en cultureel erfgoed, én geven invulling aan de provinciale rol van partner en bemiddelaar.
In 2020 wordt een vervolg gegeven aan de uitvoering van acties, die behoren bij de programmalijn Samenwerking.
ProBiblio
ProBiblio is de provinciale ondersteuningsinstelling (POI) voor bibliotheken en voert de provinciale wettelijke taken in het bibliotheekstelsel uit. Najaar 2019 is de nieuwe uitvoeringsagenda bibliotheekinnovatie verschenen. De provincie ziet de bibliotheekfunctie als belangrijk onderdeel van de culturele infrastructuur en richt haar activiteiten daarom vooral op het regionaal bereikbaar, toegankelijk en relevant houden van de bibliotheek. De provincie verstrekt een subsidie aan ProBiblio voor de uitvoering van deze taak.In het Coalitieakkoord wordt de waarde van bibliotheken onderkend en de bijdrage aan Probiblio verhoogd zodat meer aangesloten kan worden bij de landelijke innovatieagenda.
Cultuureducatie
Binnen het programma Cultuureducatie met Kwaliteit 2017-2020 wordt ingezet op een verdere verdieping van hetgeen in de periode 2013-2016 is gerealiseerd op het gebied van cultuuronderwijs in het primair onderwijs en het vergroten van het aantal deelnemende scholen. Cultuureducatie in het basisonderwijs is een doorlopende beleidslijn, die de provincie ziet als aanvulling op hetgeen het Rijk en de gemeenten als verantwoordelijkheid hebben. Daarom stelt de provincie aanvullende middelen beschikbaar, zodat het programma op 200 scholen in 32 deelnemende gemeenten gerealiseerd kan worden. De provincie geeft aan Plein C subsidie om deze taak uit te voeren.In het Coalitieakkoord “Duurzaam doorpakken” is besloten cofinanciering beschikbaar te stellen voor het vervolg van het matchingsprogramma Cultuureducatie met Kwaliteit in de periode 2021-2024. Hierin wordt samengewerkt met het Rijk.

Operationeel doel 7.2.1 Bovenlokale culturele samenwerking ondersteunen

Indicator

Meeteenheid

Nulmeting

Begroot 2019

Begroot 2020

Begroot 2021

Begroot 2022

Begroot 2023

Regionale samenwerking gemeenten (aantal gemeenten dat samenwerkt)

Aantal

21 (2018)

24

30

-

-

-

Investeringen

Geen.