Cultuur en Erfgoed

Toegankelijk en bereikbaar houden van culturele infrastructuur


Het in stand houden van culturele voorzieningen is primair een taak van gemeenten. Het gaat hier om bijvoorbeeld musea, bibliotheken, theaters, centra voor de kunsten, muziekscholen etc. Door bezuinigingen zijn vooral gemeenten in het landelijk gebied niet in staat alle (lokale) culturele voorzieningen overeind te houden. Het verdwijnen van deze voorzieningen heeft effect op de leefbaarheid van het gebied, al is het belang van lokale aanwezigheid vaak beperkter dan gedacht. Het effect van culturele voorzieningen op de leefbaarheid en toeristische en recreatieve aantrekkingskracht van een regio is voornamelijk afhankelijk van de bereikbaarheid en toegankelijkheid. De kwaliteit, de kwantiteit en de nabijheid van voorzieningen spelen een minder grote rol. Dit vraagt om een andere benadering van de culturele infrastructuur, waarbij de bereikbaarheid en toegankelijkheid van kwalitatief hoogwaardige culturele voorzieningen centraal staan. Dit betekent dat culturele infrastructuur een regionale opgave is met een belangrijke tweedelijnstaak voor de provincie als partner en bemiddelaar.
Onze rol
Gemeenten hebben aangegeven behoefte te hebben aan inbreng van kennis en procesbegeleiding om regionale afstemming te bevorderen. De provincie faciliteert bestaande culturele netwerken van gemeenten om tot duurzame regionale afstemming en efficiënte samenwerking te komen.
Samenwerkingspartners
Belangrijke partners bij dit beleidsdoel zijn, naast gemeenten, ProBiblio en Plein C.

Prioriteiten
Ten aanzien van culturele infrastructuur zet de provincie in op de volgende activiteiten:

  • Ontwikkelen van kennis en netwerk culturele infrastructuur;
  • Stimuleren van en participeren in regionale cultuurnetwerken;
  • Toegankelijk en bereikbaar houden van het provinciaal bibliotheeknetwerk;
  • Bevorderen van de kwaliteit van cultuureducatie in het basisonderwijs door middel van matching van het programma cultuureducatie met kwaliteit met gemeenten en OCW.

Omgevingsfactoren
De ontwikkeling van regioprofielen voor cultuur en culturele voorzieningen door het samenwerkingsverband Kunst, Cultuur en Erfgoed Metropoolregio Amsterdam heeft geleid tot het Regioprofiel MRA 2019-2024 “Meer dan de delen, Programma Kunst, Cultuur en Erfgoed”. Dit programma is ingediend bij het Ministerie van OCW.
In Noord-Holland Noord werken de drie deelregio’s met financiële steun van de provincie gezamenlijk aan een regionale visie op cultuur.
In juni 2019 is de kamerbrief van de minister van OCW over het nieuwe cultuurstelsel met aandacht voor de rol en positie van de stedelijke regio gepubliceerd. Aan de provincies is meer matching met rijksbeleid en fondsen gevraagd, zoals deelname aan de vervolgregeling Cultuureducatie met Kwaliteit 2021-2024, een nieuw Programmafonds stedelijke regio’s en nieuwe matchingsregeling cultuurparticipatie waarbij de focus ligt op zorg met cultuur als middel.

Beleidsdoelevaluaties

Culturele infrastructuur maakt samen met de andere beleidsdoelen op erfgoedgebied onderdeel uit van het Beleidskader “Cultuur in ontwikkeling 2017-2020”. Het Beleidskader “Cultuur in ontwikkeling 2017-2020” wordt medio 2020 geëvalueerd.