Groen

Programma bodemdaling veenweidegebieden uitvoeren

Toelichting

De bodem in het veenweidegebied van grote delen van West- en Noord-Nederland daalt in rap tempo: soms met méér dan 1 centimeter per jaar. Dit is het gevolg van de ontwatering (verdroging) van het veen ten behoeve van agrarische functies. De bodemdaling heeft grote gevolgen voor het veenweidelandschap (dat langzaam maar zeker verdwijnt door de afbraak van de veenlaag), voor de waterhuishouding (die daardoor steeds meer versnippert) en voor het klimaat (aangezien veenafbraak ook leidt tot het vrijkomen van CO2). De provincie zet zich in om, samen met haar partners (waaronder het Rijk), gebiedsgericht, aan de hand van regionale bodemdalingsvisies, de bodemdaling te stoppen of te remmen en waar mogelijk te herstellen. Hierbij leggen we koppelingen met biodiversiteit, waterkwaliteit en verduurzaming van de agrarische sector.
In 2018 is een spoorboekje vastgesteld, waarin de stappen staan die tot en met 2019 worden gezet om te komen tot een Programma Bodemdaling Veenweidegebieden. In het Innovatieprogramma Veen en via het Veenweide Innovatiecentrum in Zegveld wordt onderzoek verricht naar nieuwe vormen van landbouw onder natte omstandigheden en naar peilgestuurde drainagetechnieken. In het natuurgebied Ilperveld wordt met de terreinbeherende organisaties verkend of hier veen-aangroei kan worden bereikt. In 2020 wil de provincie met het Programma Bodemdaling Veenweidegebieden starten. De ‘richtinggevende uitspraken’ en de consultatieronde van oud-minister Veerman leveren daarvoor de bouwstenen aan.
In 2020 gaan we in enkele specifieke gebieden aan de slag: de Burkmeer, de Blijkmeer (beide in Amsterdam-Noord) en Polder Westzaan. De Burkmeer is onderdeel van het project ‘Amsterdam Wetlands’, dat bijdraagt aan het remmen van bodemdaling, het vergroten van de biodiversiteit en het verbeteren van de waterkwaliteit. Voor de Blijkmeer - tevens potentieel baggerdepot in het kader van de versterking van de Markermeerdijken - wordt uit díe opgave financiering verwacht. Ten slotte wil de provincie in polder Westzaan verbrakking (een Natura2000-opgave) en bodemdaling integraal aanpakken. Bij verbrakking wordt de van oorsprong brakke bodem, die door menselijk ingrijpen in de loop der eeuwen steeds zoeter is geworden, weer zouter gemaakt. Hiermee wordt voorkomen dat unieke flora en fauna die specifiek in dit gebied voorkomt, definitief verdwijnt. Voor dit project is reeds financiering beschikbaar.
Indien dit alles verloopt zoals hier beschreven, dan is in 2020 voor de uitwerking van het Programma Bodemdaling Veenweidegebieden geen separaat budget nodig. In het Programma Bodemdaling zal de provincie een indicator benoemen voor het operationele doel.

Investeringen

Geen.