Milieu

Bijdragen aan transitie naar circulaire economie

Toelichting

Wij leveren een bijdrage aan de transitie naar een circulaire economie door het uitvoeren van onze vierjarige Actieagenda Circulaire Economie.
In 2020 wordt de Actieagenda afgerond. Waar het eerste jaar (2017) een aanloopjaar was, zal 2020 een oogstjaar worden. Het stimuleren van de ontwikkeling van circulaire innovaties door het MKB, het versterken van innovatieve netwerken en het faciliteren van ketenvorming van reststromen/grondstoffen wordt voortgezet. De rol van de provincie als aanjager van circulaire beleidsontwikkeling, als opdrachtgever en als inkoper/aanbesteder wordt verder verfijnd. Communicatie als instrument om bedrijven te verbinden en te inspireren met goede voorbeelden wordt onderdeel van de strategie voor deze transitie.
In het coalitie-akkoord ‘Duurzaam doorpakken’ is € 1,05 miljoen gereserveerd voor circulaire economie. Op basis van de ambities uit het coaltieakkoord en het nieuwe beleidsprogramma circulaire economie dat in 2020 wordt opgesteld, wordt bepaald hoe het beschikbare budget concreet zal worden besteed.  Er zal uitvoering worden gegeven aan belangrijke prioriteiten uit het coalitieakkoord, zoals het oprichten van een lerend platform samen met gemeenten en ondernemers om kennis te delen en belemmeringen weg te nemen en het maken van afspraken in woonakkoorden om de volledige nieuwbouwopgave klimaatneutraal en circulair te realiseren. Ook zal uitvoering worden gegeven aan het opzetten van initiatieven rondom afvalstromen en voedselverspilling.  

Operationeel doel 4.2.2 Bijdragen aan transitie naar circulaire economie

Indicator

Meeteenheid

Nulmeting

Begroot 2019

Begroot 2020

Begroot 2021

Begroot 2022

Begroot 2023

Aantal bedrijven deelgenomen aan onze stimuleringsprogramma’s

Aantal

10 (2018)

30

60

-

-

-

Icoonketens in de vorm van Living labs

Aantal

1 (2018)

1

2

-

-

-

Investeringen

Geen.