Milieu

Externe veiligheid bewaken (gevaarlijke grondstoffen)

Toelichting

In Noord-Holland zijn diverse bedrijven gevestigd die werken met gevaarlijke stoffen. Deze vallen onder het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi). Daarnaast vindt er transport plaats van gevaarlijke stoffen via weg, water, spoor en buisleidingen. Verder vallen ook de risico’s als gevolg van het gebruik van de nationale luchthaven Schiphol en regionale luchthavens onder het beleid voor externe veiligheid. Voor een deel van de bedrijven in Noord-Holland die werken met gevaarlijke stoffen (vaak de wat grotere bedrijven, vallend onder het Besluit risico’s zware ongevallen) is de provincie bevoegd gezag. Deze taken worden op basis van programmatische afspraken uitgevoerd door omgevingsdiensten.
Programma Impuls Omgevingsveiligheid
De Impuls Omgevingsveiligheid (IOV) is een langlopend programma en bestaat uit vier deelprogramma’s op het gebied van omgevingsveiligheid (externe veiligheid). Het programma wordt uitgevoerd door omgevingsdiensten, veiligheidsregio's en provincies. Het programma Impuls Omgevingsveiligheid is in samenwerking met de gezamenlijke provincies, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), IPO, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en Brandweer Nederland opgesteld.
Doel van het programma is om een kwaliteitsimpuls te geven aan het milieuwerkveld externe veiligheid en deze kwaliteit te borgen.
De middelen van het impulsprogramma 3 en 4 worden via een subsidie door de provincie ter beschikking gesteld aan de omgevingsdiensten en veiligheidsregio’s. Zij wenden de middelen aan ter ondersteuning van de taakuitvoering van de gemeenten en ter versterking van hun eigen organisatie. Het programma IOV is in 2019 met een jaar verlengd met een afbouw van de financiële middelen voor deelprogramma 4 (van €646.000,- naar €512.000,-). Voor 2020 zal naar verwachting een verder afbouw plaatsvinden of stopt de IOV subsidie. Besluitvorming hierover vindt plaats na de zomer van 2020.
Afval
De provincie wil negatieve gevolgen voor de leefomgeving door opslag en verwerking van afval tegengaan. Dat doet de provincie enerzijds door te voorkomen dat afval ontstaat en door hergebruik of recycling te stimuleren. Anderzijds zorgt de provincie ervoor dat een groot aantal afvalverwerkende bedrijven in Noord-Holland zich aan de geldende wet- en regelgeving houdt. Dit doen we door voorschriften op te nemen in de omgevingsvergunningen van deze bedrijven en erop toe te zien dat ze deze voorschriften ook daadwerkelijk naleven. Deze taken worden in opdracht van de provincie door de omgevingsdiensten uitgevoerd.

Investeringen

Geen.