Milieu

Luchtkwaliteit verbeteren

Toelichting

In het Milieubeleidsplan staat de volgende doelstelling geformuleerd: “het verder verbeteren van de luchtkwaliteit in Noord-Holland, gericht op het creëren van een gezonde leefomgeving voor haar inwoners”. De provincie neemt deel aan het Nationaal Actieplan Luchtkwaliteit (NAL) dat naar een permanente verbetering van de luchtkwaliteit streeft. Daarnaast wordt er door de overheden gezamenlijk gewerkt aan het ‘Schone Lucht Akkoord’ (SLA). Hierbij wordt een inventarisatie gemaakt van de mogelijkheden ter verbetering van de luchtkwaliteit. Welke maatregelen hierin worden opgenomen, zal pas op een later moment bekend zijn. Een bestuurlijk akkoord hierover wordt eind 2019 verwacht.
Pilot Monitoring omgevingskwaliteit / Hollandse Luchten
Bij de behandeling van de provinciale Omgevingsvisie is motie 90-2017 aangenomen die Gedeputeerde Staten oproept om per 2050 omgevingswaarden vast te stellen op basis van de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Om onder de Omgevingswet omgevingswaarden te mogen vaststellen is het een voorwaarde dat de ontwikkeling ervan wordt gemonitord. Om die reden is een project gestart voor de monitoring van de omgevingskwaliteit (luchtkwaliteit, maar ook geur en geluid) door middel van sensoren. Het project richt zich op het Noordzeekanaalgebied en zal samen met partners (gemeenten, bedrijven en inwoners) worden uitgevoerd. Het project wordt in 2020 afgesloten met een evaluatie.
Varend ontgassen
Bij de uitvoering van het Milieubeleidsplan is veel energie gestoken in het sturen op een schonere scheepvaart en de lobby richting het Rijk en Europa ten behoeve van strengere emissie-eisen van de binnenvaart. Praktisch gezien heeft dit ertoe geleid dat de provincie Noord-Holland per 1 maart 2017 een verbod op varend ontgassen heeft ingesteld. Eind 2018 is in de haven van Amsterdam gestart met een proefneming van een ontgassingsinstallatie. Zodra deze operationeel is, zal ook gestart worden met toezicht en handhaving. Het protocol voor toezicht en handhaving is opgesteld met de samenwerkingspartners; dit zijn de Haven Amsterdam, de politie en de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG).

Geur
De doelstelling van geurbeleid is toe te werken naar een verwaarloosbare geurhinder in Noord-Holland. Om deze doelstelling te realiseren is vooral geïnvesteerd in het toepassen van innovatieve technieken om een beter inzicht te krijgen in de aard en oorzaak van geur-gerelateerde klachten. In de Westpoort is de afgelopen jaren een netwerk met elektronische neuzen (‘eNoses’) opgezet. Naar aanleiding van het verbod op varend ontgassen in de Provinciale Milieuverordening is dit eNose-netwerk in 2018 flink uitgebreid langs het Noordzeekanaal en het Amsterdam Rijnkanaal. In de komende jaren zal dit wellicht nog verder worden uitgebreid. Als onderdeel van de pilot Monitoring omgevingskwaliteit zal dit netwerk mogelijk worden uitgebreid met extra meetapparatuur.

Investeringen

Geen.