Water

Onze Ambitie

De maatschappelijke doelen binnen het programma Water liggen vast in ‘Watervisie 2016 - 2021’ en ‘Visie op de Waterrecreatie 2030’.
De hoofddoelen van Watervisie 2016 - 2021 zijn het beschermen tegen overstromingen en een duurzaam gebruik van het water voor verschillende doeleinden. Bij het beschermen tegen overstromingen staan drie elementen centraal: primaire en regionale keringen die aan de wettelijke norm voldoen, een robuuste ruimtelijke inrichting en effectieve calamiteitenplannen. Bij een duurzaam gebruik van het water gaat het om een zorgvuldig beheer van grond- en oppervlaktewater. Er mag geen uitputting of verontreiniging plaatsvinden. De beide hoofddoelen sluiten aan op de doelen van twee belangrijke Europese Richtlijnen: de ROR (Richtlijn Overstromingsrisico’s) en de KRW (Kaderrichtlijn Water).
De doelstellingen uit de Visie op de Waterrecreatie 2030 zijn het versterken van de economische en maatschappelijke waarde van de waterrecreatie in Noord-Holland. Dit betreft het versterken van de groeipotentie en werkgelegenheid in deze sector en het, daar waar passend, faciliteren van de diverse vormen van waterrecreatie voor de inwoners en bezoekers van Noord-Holland.
Klimaatverandering en maatschappelijke opgaven als de energietransitie, biodiversiteit en woningbouwopgave maken dat het waterbeleid op een aantal aspecten aangepast, versneld of geïntensiveerd moet worden. Bij de versterking van primaire waterkeringen wordt ingezet op:  versterkingsoplossingen die makkelijk zijn te versterken bij een verandering van het klimaat, op het toevoegen van extra ruimtelijke kwaliteit en op het realiseren van extra ruimtelijke kwaliteit in de directe omgeving van dijkversterkingen. Hiervoor worden de middelen ingezet uit de Reserve Meekoppelkansen dijksversterkingen en kustontwikkeling.
Als uitwerking op het nationale Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie (2018-2019) en het nationale bestuursakkoord klimaatadaptatie (2018) is in 2019 een verkenning uitgevoerd naar de wijze waarop de provincie buiten de doelen van de Watervisie invulling geeft aan  deze opgave. De samenwerkende gemeenten op het gebied van klimaatadaptatie hebben een aanvraag gedaan bij het rijk voor procesondersteuning. De provincie Noord-Holland faciliteert dit in 2020. De provincie werkt samen met gemeenten, veiligheidsregio’s en waterschappen in het verkrijgen van meer inzicht in vitale en kwetsbare infrastructuur. Eigen netwerken (onder andere wegen en kanalen) worden beoordeeld op klimaatbestendigheid. In het coalitieakkoord is € 5,1 miljoen aan extra middelen beschikbaar gesteld voor klimaatadaptatie.
De provinciale Omgevingsvisie is de kapstok om deze opgaven in relatie tot de andere grote maatschappelijke opgaven uit te werken en vast te leggen in de uitvoeringsprogramma’s.

Wettelijk beleidskader

Provinciaal beleidskader